inšpirácia na APRÍL

01.04.2018

Deň bláznov. Deň vtákov. Deň zeme. Deň lesov. Deň narcisov. To je apríl, na ktorý ponúkam sebe i vám také inšpirácie, ktoré urobia radosť v tele, v mysli i na duši.

posaďme si rastlinku pre radosť

S príchodom mesiaca APRÍL sa moja nedočkavosť za jarnou zeleninou dostáva na pokraj trpezlivosti. 

Viem, je to už otázka iba pár dní a začneme sadiť. Ja sa už na to veľmi teším. 

Vlastné bylinky a zelenina, vlastná mrkva, šalát, redkvička, totiž chutia lepšie, chutia na jazyku, v brušku aj na duši

Vlastné kvietky potešia oči, nos aj srdce. Dožičme si tú radosť. Posaďme si niečo. 


Naša úroda, stále cítim tú sladkú chuť rajčiniek, voňavých a teplých od slniečka. (Sadila a fotila: Katarína Králiková)


nájdime dub a dobime sa jeho energiou

Rada zisťujem pôvod slov. Pôvod názvu  mesiaca APRÍL nie je jednoznačný. Viacerí historici odvodzujú jeho názov z latinského slova "aperíre" - otvárať

Ľudovít Štúr vo svojom etymologickom slovníku označil 4. kalendárny mesiac v roku ako dubeň. Podľa tohto názvu totiž ľudia vedeli, že je to čas kvitnutia dubov.  Vedeli to už naši predkovia. 

Dub bol, u starých Slovanov, najuctievanejším stromom. Má mužskú podstatu, to sa - podľa portálu slovania.sk - prejavuje prúdením jeho sily smerom von. Pod korunou duba je preto vhodné relaxovať.  Posaďme sa k dubu a dobime sa jeho energiou.


Dub, ktorý som objala na rodinnom výlete v sobotu 14. apríla 2018. (foto: archív KK)


uvarme si jedlo s láskou

Ako sprievodkyňa, človek fungujúci v cestovnom ruchu, by som mala propagovať stravovanie v reštauráciách, viem to. Ja však považujem za pôžitok jesť domácu stravu, ktorú si sama navarím. 

Reštaurácie, pizzérie, cukrárne aj niektoré kantíny, júj, sú to úžasné miesta, plné dobrôt a tiež ich rada navštevujem. 

Moja inšpirácia na APRÍL je však o tom, aby sme si navarili jedlo nie preto, že sme hladní, ale preto, že aby sme počas varenia mysleli na to, ako nám jedlo dáva zdravie a pohodu. Uvarme si jedlo s láskou. 

Toto som sa naučila na kurze KRÁĽOVNÁ VO SVOJEJ KUCHYNI. Vďaka mojej priateľke Erike Pašinskej som sa naučila variť tak, že: 

  • mám radosť z varenia, už ho nepovažujem za stratu času
  • pri jedení mám gastronomický pôžitok
  • po jedle sa cítim plná energie a dobrej nálady.

Už viem variť tak, že nepotrebujem recepty. ( varila a fotila: Katarína Králiková)


Takže moja inšpirácia na APRÍL je:

Posaďme si nejakú rastlinku pre radosť. 

Nájdime dub a dobime sa jeho silnou energiou. 

Navarme si doma vlastné jedlo s láskou.