dejiny varenia

projekt spolupráce 


Sme dve priateľky - Katarína Králiková a Erika PašinskáV tomto živote sa poznáme vyše 20 rokov. Erika je lektorkou kurzu KRÁĽOVNÁ VO SVOJEJ KUCHYNI, na ktorom učí ženy nie len ako variť, ale aj, ako cez varenie vplývať na pohodu v rodine. Ja, Katka, som sprievodkyňa dejinami a blogerka. 

Projekt spolupráce s názvom DEJINY VARENIA je dokonalým spojením toho, o čo sa chceme s vami podeliť.

 

Dejiny varenia sú len o niečo kratšie, ako dejiny ľudstva. Keď človek "objavil" oheň, čiže už v praveku, a naučil sa ho využívať, začal jedlo istým spôbom piecť a variť. Od doby bronzovej dokázali ľudia, z bronzu, cínu i železa, vyrábať nie len zbrane a náradnie na obrábanie pôdy, ale aj rôzne nádoby na skladovanie potravín a na varenie.

Vývoj v tejto oblasti napredoval rýchlo. Aj hrnčiarstvo, jedno z najstarších remesiel, vzniklo nie pre záľubu, ale pre účely skladovania, hlavne tekutín.

Takto sa, v krátkom slede dejín, dostávame do čias, ktoré už, z pohľadu varenia, vieme celkom dôveryhodne sledovať. Záznamy starých rímanov, grékov, ale aj keltov (a mnohých ďalších) sú, vďaka vedcom a historikom, pre nás, laikov, zaujímavým zdrojom informácií. 

V seriáli DEJINY VARENIA sa zameriame na poznatky za posledných 1000 rokov na SlovenskuPísať budeme nielen o varení, ale aj o pečení, o pití a tiež o stolovaní a pochopiteľne aj o ľuďoch, ktorí za tým všetkým stoja. 

Vo všeobecnosti možno povedať, že hody a obžerstvo boli, v dejinách, striedané s obdobím hladu a nedostatku. Lenže nie všade.